Solcellepanel på bygning

Solcellepanelene som er montert på bygget er såkalte CIGS-teknologi

Næringsbygg med store flater egner seg godt til solceller 

- det viser pilotprosjektet hos Akershus Utleie.

Det ble brukt en ny type solceller da Akershus Utleie dekket store deler av sitt lagerbygg. Suksessen ble større enn man så for seg i forkant. 

Tidlig i driftsfasen produserte bygget mer enn beregnet og leverte over 100kW, som er grensen for hva man kan selge tilbake igjen til nettet uten å være et kraftverk. Med en begrensning i anlegget, fungerer det i dag optimalt.

Solcellepanelene som er montert på bygget er såkalte CIGS-teknologi. Tester viser at denne teknologien produserer 15 % mer på vegg enn andre typer solceller.

CIGS-teknologien egner seg godt i Norge der det er mange timer med diffust lys og svake lysforhold, forteller Karl Andreassen, COO i Green Energy A/S.

Kontorbygg med maskiner og lifter utenfor

Det ble brukt en ny type solceller da Akershus Utleie dekket store deler av sitt lagerbygg

Norge egner seg godt for solceller

Om vinteren står solen lavt her i Norden. I tillegg legger snøen seg ofte på taket og blokkerer solcellene. Så hvis man vil ha strøm fra solcellene på vinteren, når man trenger det som mest, er det montering på vegg som egner seg.

Anlegget i Akershus er det nordligste CIGS-anlegget i verden; derfor følger hele verden med på produksjonen via en åpen link som er knyttet til solcelleinverterne i bygget. Det var IKT Elektro som sto for tilknytningen av solcelleanlegget til det faste elektriske anlegget. De har også levert kommunikasjonen mellom vekselretterne.

Solceller egner seg spesielt godt for lagerbygg med en del flate vegger og tak. Tester viser for eksempel at refleksjonen i snøen i januar og februar gir høy produksjon. Det er det ikke alle som er klar over, sier Henning Backe i IKT Elektro AS. 

Akershus Utleie leier ut maskiner og lifter. Mange av disse står på lading, så det er et stort strømbehov. På sikt ser Backe også muligheter for smartstyring av det elektriske anlegget.

Vil du vite mer om solceller?

Les også: Økt fokus på solceller i næringssektoren 

Smarte og trygge løsninger til riktig pris

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å finne de beste løsningene for deg og dine behov.